Welkom op de capaciteitsmanagement wiki

Uit Capaciteitsmanagement
Versie door Admin (overleg | bijdragen) op 29 aug 2023 om 08:01 (Admin heeft pagina Home (wiki capaciteitsmanagement) hernoemd naar Welkom op de capaciteitsmanagement wiki)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen


Deze kennisbank over capaciteitsmanagement gaat vooral over de inrichting hiervan binnen de Nederlandse zorg en overheid. In het bedrijfsleven maakt capaciteitsmanagement al meer dan 50 jaar deel uit van operations management. Binnen de zorg en overheid wint het momenteel sterk aan populariteit. Vooral ziekenhuizen zijn hierin voorlopers geweest (Covid heeft dit aanzienlijk versneld). Ook binnen overheidsinstellingen, zoals de politie, is capaciteitsmanagement al vele jaren een vast onderdeel van de organisatie.

Het doel van deze wiki website is om een centrale plek te creëren waar kennis en ervaringen over capaciteitsmanagement met elkaar gedeeld kunnen worden. Iedereen die zich bezighoudt met capaciteitsmanagement is welkom om bijdragen te posten of pagina's te verrijken. De site is in ontwikkeling wordt momenteel beheerd door Hans Guido Rietkerk. Neem contact op als je interesse hebt om onderdeel te worden van het team.

Aan de linkerkant staan een aantal linkjes naar de belangrijkste onderwerpen binnen deze website.

Essentieel onderdeel van capaciteitsmanagement is het inrichten van expliciete 'planlagen' en die goed op elkaar laten aansluiten:

  • Strategische planlaag (behoefte aan capaciteit op lange termijn, vaak een jaar of langer)
  • Tactische planlaag (het doorvoeren van capaciteitsaanpassingen op middellange termijn, tussen de 1 en 6 maanden)
  • Operationele planlaag (het komen tot een finale inzet van capaciteit en laatste moment aanpassingen)

Elke laag moet als een zichzelf verbeterd proces worden ingericht, vaak aangeduid als een "Plan-Do-Check-Act" (Deming) cyclus.

De voornaamste uitdaging voor zorg- en overheidsorganisaties ligt in het adequaat inrichten van de tactische planlaag. Budgetgestuurde organisaties, zoals die in de zorg en overheid, zijn traditioneel georganiseerd om afdelingen te sturen op basis van jaarplannen en budgetten. Deze jaarcyclus is echter te lang om capaciteitsbeheer effectief te kunnen uitvoeren.

Hoe is deze wiki ingericht?[bewerken | brontekst bewerken]

Momenteel bestaan de belangrijkste pagina's uit een toelichting van wat (integraal) capaciteitsmanagement inhoud en los hiervan personeelsbeheer- en planning. Zie de linkjes in linkermenu.

Deze zomer wordt het verder ingericht door ondermeer de gegevens vanuit de oude kennisbank over te hevelen.

Een belangrijk netwerkdocument over roosteren en plannen vanuit CHOIR zal ook in deze wiki worden geintegreerd.